The EIT Food School Network
Food School Network
Integracja rozwiązań w celu poprawy nawyków żywieniowych i zmniejszenia marnowania żywności
Kontekst
Zdrowa dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Ma ona wpływ na właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów, a także na wygląd i samopoczucie. Pozwala również zapobiec rozwijaniu się wielu chorób cywilizacyjnych w późniejszym życiu. Niestety dane pokazują, że niewielki procent dzieci i ich rodziców stosuje się do zaleceń dotyczących odpowiedniej diety.
Dlatego tak ważne jest, by opracować skuteczne sposoby dotyczące promowania zdrowego odżywiania, które w przystępny sposób zachęcą dzieci, młodzież i ich rodziców do zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia do ich diety nowych warzyw i owoców.
Planowane działania
Celem projektu jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz minimalizowania ilości marnowanego jedzenia. Działania jakie są podejmowane w ramach naszej pracy, to wprowadzanie efektywnych metod pomagających wpływać na wybór zdrowego jedzenia przez dzieci, poprzez edukację żywnościowa skierowaną również do rodziców i nauczycieli. Przygotowane i rozpowszechniane przez nas materiały w formie podręczników, plakatów i aplikacji dla dzieci uczą komponowania zdrowej diety, dostarczają informacji o składzie produktów i roli poszczególnych składników odżywczych w funkcjonowaniu organizmu, a także oswajają z rzadziej używanymi w kuchni warzywami i owocami.
W 2020 roku program dodatkowo skupi się na stworzeniu programu edukacyjnego „Uważnego Jedzenia” dla przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, którego celem jest nauka refleksyjnego podejścia do przygotowywania i spożywania posiłków.
Zwieńczeniem programu będzie konferencja poświęcona tematyce promowania zdrowego odżywiania wśród dzieci oraz sposobów ograniczania ilości marnowanego jedzenia.
Spodziewane efekty
- zmiana nawyków żywieniowych u dzieci na zdrowsze, w tym zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców
- zwiększenie dostępności materiałów edukujących o zdrowym żywieniu dla rodziców i nauczycieli
- wzrost świadomości problemu marnowanego jedzenia u dzieci, rodziców i nauczycieli przy jednoczesnym zmniejszeniu jego skali
Szczegółowe dane dotyczące projektu:
Projekt został zrealizowany pod kierownictwem dr Julii Barlińskiej
Partnerzy: AZTI, Grupo AN, Queen’s University Belfast, University of Helsinki, University of Reading, Uniwersytet Warszawski
Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food
Czas trwania projektu: 2019-2020
Osoba do kontaktu: dr Julia Barlińska jbarlinska@psych.uw.edu.pl, dr Alicja Gniewek projekt.fsn@psych.uw.edu.pl
Zespół: dr Julia Barlińska, mgr Katarzyna Wojtkowska, dr Alicja Gniewek, Magdalena Pietrucin, Amelia Gazecka, Dominika Pruszczak
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami i polubienia naszego fanpage’a:
Fanpage “Dzieci Lubią Zdrowo Jeść”
Nasze programy edukacji żywieniowej
Konferencja: Interaktywnie, online i zdrowo!