Wtorek Naukowy z prof. Dominiką Maison
02 01 2025
Kategoria: Aktualności Wydziału, Konferencje i spotkania naukowe
Dziekan Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego
dr hab. Kamil Imbir, prof. ucz.
ma przyjemność zaprosić zainteresowanych Gości
na spotkanie z cyklu Wtorków Naukowych, które odbędzie się 21 stycznia 2025 roku o godzinie 17:45 w auli Wydziału Psychologii na parterze.
Gościem wydarzenia będzie prof. dr. hab. Dominika Maison z Wydziału Psychologii UW, która wygłosi wystąpienie pt.
Steki z laboratorium, burgery z owadów, ser z rzepaku – czy tak będzie wyglądało żywienie przyszłości?
Abstrakt:
Podczas wykładu prof. Dominika Maison zaprezentuje wyniki wieloletnich badań prowadzonych w Polsce i innych krajach europejskich (m.in. Francja, Niemcy, Wielka Brytania) dotyczących potencjału zastąpienia mięsa i nabiału ich zamiennikami nie tylko pochodzenia roślinnego, lecz także produktami wytwarzanymi na bazie owadów oraz mięsa tworzonego w laboratoriach (tzw. mięso komórkowe).
Zaprezentowane wyniki badań jakościowych oraz ilościowych sondażowych i eksperymentalnych przybliżą perspektywę konsumenta w odbiorze tego typu innowacji żywieniowych oraz pokażą psychologiczne czynniki wpływające na akceptację lub odrzucenie takich produktów (min. neofobia pokarmowa, postawy prozwierzęce i proekologiczne).
Prezentacji wyników będzie towarzyszyła szersza refleksja dotycząca potencjału takich zmian w żywieniu człowieka.
Po zakończeniu wystąpienia o godzinie 19:00 zapraszamy do udziału w dyskusji przy lunchu w sali gimnastycznej.