Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?

Czytaj więcej

Wtorek Naukowy z prof. Dominiką Maison

Kategoria: Aktualności Wydziału, Konferencje i spotkania naukowe

Dziekan Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego

dr hab. Kamil Imbir, prof. ucz.

ma przyjemność zaprosić zainteresowanych Gości

na spotkanie z cyklu Wtorków Naukowych, które odbędzie się 21 stycznia 2025 roku o godzinie 17:45 w auli Wydziału Psychologii na parterze.

Gościem wydarzenia będzie prof. dr. hab. Dominika Maison z Wydziału Psychologii UW, która wygłosi wystąpienie pt.

Steki z laboratorium, burgery z owadów, ser z rzepaku – czy tak będzie wyglądało żywienie przyszłości?

Abstrakt:

Podczas wykładu prof. Dominika Maison zaprezentuje wyniki wieloletnich badań prowadzonych w Polsce i innych krajach europejskich (m.in. Francja, Niemcy, Wielka Brytania) dotyczących potencjału zastąpienia mięsa i nabiału ich zamiennikami nie tylko pochodzenia roślinnego, lecz także produktami wytwarzanymi na bazie owadów oraz mięsa tworzonego w laboratoriach (tzw. mięso komórkowe).

Zaprezentowane wyniki badań jakościowych oraz ilościowych sondażowych i eksperymentalnych przybliżą perspektywę konsumenta w odbiorze tego typu innowacji żywieniowych oraz pokażą psychologiczne czynniki wpływające na akceptację lub odrzucenie takich produktów (min. neofobia pokarmowa, postawy prozwierzęce i proekologiczne).

Prezentacji wyników będzie towarzyszyła szersza refleksja dotycząca potencjału takich zmian w żywieniu człowieka.

Po zakończeniu wystąpienia o godzinie 19:00 zapraszamy do udziału w dyskusji przy lunchu w sali gimnastycznej.