EIT Food – SEE & EAT

SEE & EAT

Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci.

 

Kontekst

Właściwa dieta dziecka w jego pierwszych latach życia warunkuje nie tylko jego prawidłowy rozwój, ale również wpływa na odległe efekty zdrowotne, określając stan zdrowia w dorosłym życiu. Ważne jest więc, by rodzice podawali zróżnicowane pokarmy swoim pociechom. Nie zawsze jednak jest to zadanie łatwe. W tym też okresie uwidacznia się niechęć do przyjmowania nowych, nieznanych pokarmów, co dodatkowo utrudnia poszerzanie diety dziecka.

Jednym z wyzwań, przed którymi stoją rodzice, jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania się, a więc do jedzenia warzyw, które niekoniecznie są najbardziej lubianymi przez dzieci produktami. Im wcześniej zacznie się dziecku podawać świeże warzywa, tym większe prawdopodobieństwo, że szybciej się do nich ono przyzwyczai. Zaznajamianie dzieci z różnymi produktami oraz stwarzanie okazji do próbowania nieznanych dotąd warzyw daje możliwość kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych, co w efekcie może przyczynić się do zatrzymania fali otyłości, która, jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), zaraz po raku jest najgroźniejszą chorobą dzisiejszych czasów.

Nasze rozwiązanie problemu dzięki działaniom projektu

Preferencje żywieniowe dzieci zależą od ich znajomości i upodobań, a badania pokazują, że wizualne zaznajomienie dzieci z jedzeniem przed poznaniem jego smaku (np. poprzez oglądanie książek z obrazkami) zwiększa ich gotowość do spróbowania, polubienia i spożycia nieznanej dotąd żywności. Dlatego też powstał nasz projekt, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka dzięki wspólnemu czytaniu e-booków i oglądaniu obrazków w aplikacji mobilnej. W projekcie tym korzystamy z e-booków na iPady lub tablety z Androidem i sprawdzamy, w jaki sposób można wpłynąć na postawy dzieci wobec warzyw za pomocą tego formatu.

Spodziewane rezultaty

  • Wzrost gotowości do próbowania nieznanych bądź nielubianych dotąd warzyw przez dzieci
  • Uwrażliwienie rodziców, by podejmowali próby przedstawienia warzyw w sposób atrakcyjny tak, by już od małego kształtować w dziecku chęć do ich spożywania.
  • Długoterminowe wyniki projektu, dzięki zwiększeniu ilości i różnorodności spożycia warzyw, zakładają spadek wskaźników otyłości i chorób związanych z odżywianiem w społeczeństwie.
  • Potencjalne korzyści pośrednie obejmują zmniejszenie kosztów opieki zdrowotnej, zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać niż leczyć”, a także ograniczenie szkodliwego wpływu na środowisko dzięki mniejszej konsumpcji przetworzonej żywności.

Książeczki o warzywach See &Eat! Patrz i Jedz!

Każdy z naszych ebooków przedstawia drogę innego warzywa z pola na stół. Można je czytać na smartfonie lub tablecie, a także spersonalizować je wspólnie z dzieckiem. Przeglądanie ebooka kilka minut dziennie przez parę tygodni może sprawić, że gdy dane warzywo pojawi się na talerzu Waszego dziecka reakcja na nie będzie pozytywna!

Na stronie znajdziecie również zakładkę z grami i zabawami, gdzie czeka na Was więcej ciekawych sposobów na zapoznanie Waszych dzieci z warzywami: kolorowanki, gry memo i inne!

Zachęcamy do korzystania z książeczek oraz innych zabaw na międzynarodowej stronie See & Eat

 

Szczegółowe dane dotyczące projektu

Projekt został zrealizowany pod kierownictwem dr Julii Barlińskiej 

Partnerzy: University of Reading, University of Turin, EUFIC, Colruyt, Uniwersytet Warszawski, University of Helsinki

Fundusze: Horyzont 2020 The EIT Food

Czas trwania projektu: 2019-2020

Osoba do kontaktu: dr Julia Barlińska jbarlinska@psych.uw.edu.pl, Katarzyna Wojtkowska katarzyna.wojtkowska@psych.uw.edu.pl

Zespół: dr Julia Barlińska, mgr Katarzyna Wojtkowska, mgr Zuzanna Palińska, mgr Dominik Lalak

Autorzy polskich książeczek o warzywach: dr Julia Barlińska i mgr Katarzyna Wojtkowska